You are here:

Next phase of modernisation: Austria Center Vienna renovates entrance hall, key halls and lounge areas

"Modernisation of the interior spaces is crucial for future congresses. And here, we are putting a special focus on our entrance hall. This is the most frequently rented part of the building as it is not only suitable as a reception and participant registration zone, but also as a central exhibition and networking space," confirmed Managing Director and Management Board Spokeswoman Susanne Baumann-Söllner The directly adjacent Halls E and F, and the lounge areas on Level 1 are also being updated and brought in line with the state-of-the-art, as Michael Rotter, Managing Director Building and Facility Management explained: "The challenges lie in bringing the architecture of the 1980s into line with the needs of a contemporary conference building. This involves linking various aspects such as air conditioning, energy-efficient LED lighting and flexible room solutions."

Entrance hall goes digital

Covering around 1,800m², the Austria Center Vienna entrance hall is located on Level 0, which is the most in-demand part of the main building. It serves as the core space of many events. A pair of escalators and stairways to the left and right lead participants up to the gallery which looks out over the entrance hall. The inviting character of this central space will be further enhanced through the introduction of light-coloured materials, while newly created anchor points will open up fresh options for attractive stand concepts and room-in-room solutions. While various set-ups were also possible in the past, they required extensive planning due to architectural limitations. The creation of a customisable LED lighting system will allow organisers to create numerous different lighting moods. Another major change relates to the new digital branding spaces, the most prominent of which is located in the wrap-around gallery parapet running between the stairwells. In line with the venue’s commitment to sustainable energy management, all media will be managed and monitored centrally for the first time.

New look for Halls E and F

Directly adjacent to the entrance hall are Halls E and F, both of which can be subdivided using sliding partition walls. Thanks to their direct access to the entrance hall, these two halls are among the most-used of any of the spaces at the congress centre. After modernising the spaces through the addition of new wall and ceiling panels, the visitor balconies will be removed, while the interpreter booths will remain in place.

Lounges: new space concept with movable walls

The creation of a second entrance in the new entrance building means that participants will be able to access Level 1 directly via an escalator. This change brought with it the need to adapt the existing lounge area, which will be available for use in future as a registration and cloakroom space. As the space had been broken up by the presence of numerous columns, only a fraction of it could actually be used for lectures. But the creation of a new layout with rooms of 100-200m² will significantly upgrade this part of the building. In future, organisers will be able to use the area as a single event space or subdivide it into three halls (L1, L2 and L3) for breakout sessions, workshops and seminars.

More information:
www.acv.at 

Recommend article

Please complete all the mandatory fields marked with an *.

The data and email addresses you provide will not be saved or used for other purposes.

From
To *

Subject: Recommendation from www.vienna.info